Controle over Emoties tijdens een Conflictscheiding

Als ik ouders in een conflictscheiding begeleid, zie ik vaak dezelfde patronen die destructief zijn voor de communicatie. Het is een duidelijke actie van het monster van het conflict, dat jou maar al te graag te grazen wil nemen. Het is mijn overtuiging dat mensen dit overkomt tijdens conflict, en niet dat men het inzet voor eigen gewin. Maar hoe houd je nu koers tijdens conflict? Hoe krijg je dat monster van het conflict onder controle?

De Cortisol spiegel, ofwel het stress-response hormoon, stijgt op moment dat je je onveilig voelt. Met als reactie een van de drie opties: Vechten, Vluchten of Bevriezen. Ik zie het elke keer weer in gesprekken met mensen die in conflict zijn, en elke keer raakt het me hoezeer mensen gevangene zijn van dit mechanisme. Dus ben ik op zoek gegaan naar hoe dit mechanisme samen te doorbreken.

3 Monster Killers bij Conflict

Er zijn drie dingen waar je op moet letten om weer grip te krijgen op je emotie en daarmee conflict:

  1. Lichaam
  2. Taal / Betekenis
  3. Focus

LICHAAM

  • Let op je lichaamshouding voor, tijdens en na het gesprek. We weten uit onderzoek dat je lichaamshouding direct invloed heeft op hoe je je voelt. En dit kan negatief en positief van invloed zijn. Heb je wel eens iemand gezien die kwaad is en er relaxed bij zit. Ik niet.
  • Regelmatige ontspanningsoefeningen kunnen helpen.
  • Maar hulpverleners dienen ouders in conflict ook te helpen met het signaleren van eigen lichaamshouding. Een dreigende houding zal besproken moeten worden.
  • Maar ook je eigen non-verbale signalen zoals: nee schudden als de ander nog praat, met de vinger wijzen, voorover leunen of juist achterover hangen. Allemaal lichaamstaal die impact heeft op je eigen emotie, en die van de ander.

“Het gaat niet om de kwestie zelf …

maar om de betekenis die jij aan de kwestie geeft”

Dennis Buchholtz

TAAL EN DE BETEKENIS

Controle emoties tijdens conflict
  • Een voorbeeld: “Mijn Ex brengt de kinderen altijd te laat terug” | Het woord Ex zet jouw emotionele staat binnen het kader van ex-partnerschap. Hier ligt juist alle pijn die je voelt. Maar je wil juist als ouders met elkaar overleggen als het over de kinderen gaat. Ex betekent voorbij. Maar ouder ben je nog. Zeg liever vader of moeder.
  • Het is maar net hoe jij ervaart wat er gezegd wordt. Een verhaal kan vol woorden zitten die jou, vaak onbewust, in een staat van emotie zetten. Daarom is het belangrijk om hier bewust van te worden, en uit te leggen hoe iets overkomt op jou. Vul niet te snel in wat de ander bedoeld.
  • Het klinkt voor de hand, maar negatieve taal stimuleert het monster van het conflict. Hier smult het van. Je Cortisol stijgt met als gevolg verlies van grip op je zelf, met alle gevolgen voor de communicatie.

FOCUS

  • In de achteruitkijkspiegel blijven kijken veroorzaakt ongelukken. Probeer je focus op het hier en nu te leggen en niet op het verleden. Als je dit herhaaldelijk niet lukt heb je wellicht verdere hulp nodig om dit wel te kunnen.
  • Kijk dus in de richting waar je naartoe wil. En niet waar je bang voor bent.
  • Het belang van het kind? Dat is de ontwikkeling van het kind. Weet dus wat je kind in deze leeftijdsfase nodig heeft.